Er zijn nog geen producten in je winkelwagen geplaatst.
Mondkapjes of mondmasker, we kunnen er niet meer omheen. Vanaf 1 juni zijn ze in Nederland verplicht in het openbaar vervoer, maar in landen om ons heen zijn zezelfs verplicht zodra je naar de winkel toe gaat of buiten wilt gaan wandelen. Bij een groot aantal van onze mondkapjes is het gebruik van aparte filters mogelijk. Met gebruik van een filter in je mondkapje, voeg je nog eens 5 extra lagen bescherming toe aan je mondmasker. Des te meer lagen, des te meer bescherming!
Een groot deel van onze mondkapje is voorzien van een speciale ruimte, waar je een PM 2.5 filter in doet. Bij je mondkapje krijg je dan ook meteen 4 filters met actieve koolstof. Het betreft hier speciale fijnstof filters (PM staat voor Particulate Matter, 2.5 voor een fractie van stofdeeltjes met aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 µm). Dit filter bestaande uit 5 verschillende lagen houdt dus meteen ook fijn stof tegen. Denk hierbij aan condens en nevel, industriële vervuiling, uitlaatgassen, stof, passief roken, en zelfs pollen. Je kunt het masker gebruiken zonder dit filter; met gebruik van filter hou je meteen ook heel fijn stof buiten.
Bij het gebruik van een mondkapje met filter, is correct gebruik van het filter extreem belangrijk. Anders kun je net zo goed een mondmasker gebruiken zonder filter. Hieronder vind je een korte uitleg met daarin beschreven hoe een PM2.5 filter te gebruiken:
Om optimale bescherming te kunnen waarborgen, is het van belang dat het filter in je mondkapje regelmatig vervangen wordt. De meningen over hoe vaak je een filter voor mondkapjes moet verwisselen, verschilt echter nogal. Velen beweren dat hun filters enkele maanden meegaan, maar aangezien we het mondkapje dragen tegen het coronavirus zijn wij hier liever extra voorzichtig mee. Normaliter kun je een aantal dagen met een filter doen, afhankelijk van hoeveel uur per dag je het mondkapje gebruikt. Nu met Covid-19 is het advies de filters maximaal 8 uur te gebruiken en daarna te vervangen door een nieuw mondkapje filter.
Je kunt natuurlijk enkel op basis van hoe lang je een mondkapje filter gebruikt hebt, bepalen of het vervangen moet worden. Wij raden aan om dit na 8 uur gebruik te doen. Maar een andere belangrijke manier om vervanging van het mondmasker filter te bepalen, is kijk naar de luchtweerstand.
Wanneer het inademen moeilijker begint te worden, is dit een duidelijke indicator dat het PM2.5 filter verwisseld moet worden. Doordat het filter steeds voller (vervuild) raakt, wordt het steeds lastiger om te ademen. Met een nieuw filter in je mondkapje ben je opnieuw goed beschermd en kun je comfortabel ademen door het masker. Het masker kan in de was, zodat het goed schoon wordt. Het oude filter dient weggegooid te worden en vervangen te worden met een nieuw filter.
Daarnaast heeft je inspanning ook invloed op de levensduur van het filter. Ben je de hele tijd druk bezig met mondkapje op? Dan verbruik je ook meer lucht, wat vervolgens ook zorgt voor meer verontreiniging in het filter. Zodoende raakt het filter eerder verzadigd dan wanneer je het monkapje met filter een enkele keer draagt tijdens het reizen met de trein. Ook is van belang om te letten op het type verontreiniging (Covid19 in dit geval, dus voorzichtig zijn), de omgevingstemperatuur en ook de luchtvochtigheid. Veel verschillende factoren, waardoor er gee eenduidig antwoord mogelijk is. Om toch wat meer duidelijkheid te krijgen, raden wij je aan om vooral te letten op de verzadiging van het filter en daarmee dus hoe gemakkelijk je kunt ademen door het filter.
Het is van belang om de mondkapjes warm te wassen, zodat bacteriën geen kans krijgen. Was je mondkapje dan ook na ieder gebruik! Wanneer je je mondkapje draagt, raak het masker niet aan totdat je het afdoet. Hiermee minimaliseer je de kans dat er bacteriën op het mondkapje kunnen komen. Zodra je thuiskomt, doe je je mondkapje af, haal je het PM2.5 filter eruit en stop je het mondkapje meteen in de was. Het oude filter gooi je weg in de prullenbak. Het PM2.5 filter voor mondmaskers kan niet gewassen worden. Door het daarna nog te strijken (op middelmatige temperatuur) kun je de laatste bacteriën uit de weg ruimen.
@Fransizo: Eerlijk gezegd, heb ik even moeten opzoeken wat een "sanitizer box" is, aangezien ik er niet eerder van gehoord heb. Ik zie dat het hierbij gaat om een desinfectie box op basis van UV licht. De reden dat een PM2.5 filter vervangen moet worden, is omdat het "vol" raakt met fijnstof. Des te voller het filter, des te lastiger het wordt om erdoor te ademen en minder bescherming kan bieden doordat het minder goed filtreert. Helaas kan UV licht het filter niet "leeg" maken van vuil fijnstof. In hoeverre UV licht bacterien daadwerkelijk dood, durf ik daar zelf geen uitspraken over te doen. Er wordt volgens mij nog aardig wat onderzoek naar gedaan namelijk. Om deze reden, blijft ons advies dan ook om het een PM2.5 filter maximaal 8 uur te gebruiken en daarna te vervangen door een nieuwe.
Als je het pm2.5 filter na gebruik in een sanitizer box schoonmaakt kun je het dan ook langer gebruiken voordat je vernieuwd?
! ! Geld uitbuiting ...zeer slim ! !